De Ziua Culturii Naționale

Daniel Săuca

Așa cum am mai scris la rubrica de față: Ziua Culturii Naționale nu e doar despre Mihai Eminescu. Nu înseamnă, în niciun fel, să subestimăm opera Poetului. Marea mea problemă, astăzi, ține de „ocupația” divertismentului (și nu numai). Și nu știu dacă vom scăpa de/din această „ocupație”. Firește, Cultura azi se manifestă divers și complex. În context european, se vorbește de „sectoare culturale și creative” ori chiar de „industrii culturale și creative”. Aici ar intra și publicitatea, moda, design-ul, jocurile video. Unii vorbesc de realizarea de profit prin proprietatea intelectuală, alții de materializarea sau transmiterea de „expresii culturale, independent de valoarea comercială pe care o pot avea”. Indicatori de consum cultural sunt și mersul la biserică, practicarea unui sport, mersul la mall, plimbarea prin parcuri, mersul la discotecă și chiar participarea la întâlniri cu rude sau cu prieteni. Unde o fi „cultura națională”, sau numai „cultura”, în mersul la mall, de pildă, nu știu. Un aspect, cred, important, pe care vreau să-l scot în evidență este această înspăimântătoare, incredibilă diversitate a Culturii de astăzi, diversitate ce stă mai ales sub semnul divertismentului și a comercialului. L-am mai citat aici pe Mario Vargas Llosa: „Cultura, în sensul tradiţional al cuvântului, e în prezent pe cale să dispară“. Cred, destul de probabil, că a dispărut. E de văzut, în acest sumbru peisaj, și ce mai înseamnă „cultura națională”, pe care ar merita să o sărbătorim astăzi. Hai, poate nu e totul sfârșit, dacă măcar ne amintim de scriitori, artiști, profesori, de toți cei care mai cred în cultură…

7 Thoughts to “De Ziua Culturii Naționale”

  1. […] moda, design-ul, jocurile video. Unii vorbesc de realizarea de profit prin… Articolul De Ziua Culturii Naționale apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    A fost într-un borcan, da’ s-a vărsat!

  3. Anonim

    Genialul Eminescu e mai actual ca niciodată, să ne reamintim de poezia Împărat și proletar. E bine de știut că bogotoii care trăiau în lux erau liberali !

    1. Anonim

      „Genialul” tău nu-i suvernaistu xenofob care a scris acea „Doina”?

      1. Anonim

        Eminescu îi numea pe liberali ” roșii ” !

    2. Anonim

      PSD-ul nu exista atunci, ei sunt urmașii PCR – ului.

      1. Anonim

        Pt Eminescu ciuma roșie erau liberalii !

Leave a Comment